onsdag 28. september 2011

Våre nye skapninger - Slamkryperne!

Vi eller jenta vår har fått seg nye krypdyr ;) Slamkrypere eller Oxudercinae ;)
Ganske artige skapninger ;) De går med finnene og hopper på land og svømmer i brakkvannet ;) Utrolig rart å se dem hoppe opp og henge seg på det lille bassenget som er satt ut til dem. Så spiser de små krypdyr ;) Ganske artig å se på dem når de fanger byttet sitt som lever og aner fred og ingen fare. Fikk ikke tatt så mange gode bilder av de men håper på bedre bilder siden ;) Jeg filmet dem også for det er jo enda kjekkere å se men det får jeg ikke til å legge ut her.

Litt info om dyrene hentet på wikepedia ;)

Slamkrypere er en gruppe fisk som er tilpasset et amfibisk liv. De finnes kun i tropiske og subtropiske områder. De er veldig aktive når de er ute av vannet, og både jakter og interagerer med hverandre, for eksempel for å forsvare territorier. Disse fiskene viser mange adferdsmessige og fysiologiske tilpasninger. Sammenlignet med vanlige, fullstendig akvatiske, kutlinger finnes blant annet:

Anatomiske og adferdsmessige tilpasninger som gjør at de kan bevege seg effektivt på land, såvel som i vannet.
Evnen til å puste gjennom huden, og gjennom hinnene i munnen og strupen. Dette er bare mulig når slamkryperen er våt, noe som begrenser slamkryperne til fuktige habitater.
Graving av dype groper i myke sedimenter, noe som tillater fisken å regulere temperaturen, unngå predatorer ved flo når fisken og gropen er oversvømmet, og til å legge eggene sine i.
Når gropen er oversvømmet, sørger slamkryperen for å vedlikeholde en luftlomme inne i gropen slik at de kan puste selv om vannet har lavt oksygeninnhold. Periophthalmus er den største og mest utbredte slekten av slamkrypere.


Idag er det forening gleder meg til det :o)

Ha en fin ondsdag da :o)


3 kommentarer:

lilleba sa...

Morsomt !
De ligner litt på rumpetroll :)

Legger du inn video på YouTube, tar du og legger inn linken til videoen direkte, eller kopierer den "innebygde" koden. Kopien legger du inn på html redigeringsfana, ved siden av der du normalt skriver..

Lengden og bredden må du muligens redigere noe i koden, så ikke videoen blir for bred. Du kan prøve deg fram litt :)

Ha en fin kveld !

Klem fra Lilleba

Iren sa...

Takk skal du ha Lilleba ;) alt det du vet ;) Får se hva jeg får til men nå er det avgårde kåre i forening :o)

Klem

Desiree sa...

Helt utrolig for noen rare dyr :) Spent på å se flere bilder av de etterhvert :)

Klem :)